Opinieblogtekst Flipping the classroom

Het nieuwe leren! Flipping the classroom is een nieuwe manier om leerlingen lesstof te leren: we draaien de rollen om. Op de ‘normale’ manier wordt ín de les de voorkennis geactiveerd, nieuwe theorie uitgelegd en vervolgens maken de leerlingen het huiswerk thuis en eventueel een deel in de les.
Op deze nieuwe manier volgen leerlingen thuis de theorie en maken zij de opdrachten in de klas. De docent zorgt voor een online uitleg die beschikbaar is voor alle leerlingen uit de klas. Deze uitleg is een filmpje dat leerlingen kunnen bekijken. Het is de taak van de docent om te zorgen voor lesmateriaal waar de leerlingen behoefte aan hebben en kost dus tijd voor de docent. De docent zou dit kunnen doen door zelf een filmpje te maken van zijn of haar eigen uitleg, maar zou ook een helder filmpje op internet kunnen zoeken. Daarna is het aan de leerlingen om het filmpje te bekijken. De volgende les worden er in de klas de opdrachten gemaakt die behoren bij de lesstof. Hiervoor zorgt uiteraard de docent.

Dit is een meer efficiënte manier om leerlingen nieuwe stof te leren, want wat nog moeilijk is kan geoefend worden met de docent en verder kunnen de leerlingen aan de slag met de opdrachten in de klas. Vragen kunnen direct beantwoord worden en de docent heeft meer tijd om leerlingen ook individueel te begeleiden. Zoals ik al een beetje beschrijf hierboven wordt differentiëren ook makkelijker gemaakt. De docent maakt extra opdrachten voor leerlingen die er langer over doen of het nog heel moeilijk vinden, maar ook opdrachten voor leerlingen die sneller klaar zullen zijn en daardoor een ‘klaaropdracht’ hebben. Ook zou de docent kunnen differentiëren door de klas in groepjes te verdelen. Daarnaast wordt activerende didactiek gebruikt. Leerlingen zitten niet uren achter elkaar passief onderuitgezakt op school, maar zijn actief bezig met de lesstof. Voor de docent is er meer tijd om veel verschillende actieve werkvormen uit te proberen in de lessen wat het leuker maakt voor de leerlingen.

Op de reguliere manier zijn er vaak leerlingen die niet opletten in de les of huiswerk niet maken. Op de manier van Flipping the classroom heeft de leerling zelf veel verantwoordelijkheid en kan de docent moeilijk controleren of de filmpjes thuis wel bekeken worden. Dat ‘thuiswerk’ blijft dus een nadeel. Gelukkig is hier een oplossing voor! Leerlingen e-mailen (of iets dergelijks) de avond vóór de les in eigen woorden kort waar de theorie over ging. Niet gedaan? Dan mag je dat in de les alsnog doen zonder uitleg te krijgen en moet je dus het filmpje gekeken hebben. Tenslotte zullen zij de stof in de les tóch moeten kennen, om opdrachten te kunnen maken in de klas.

Voorwaarde is wel dat de leerlingen een computer en internetverbinding hebben thuis en dat kan lastig zijn. Voor leerlingen die geen computer hebben thuis kunnen er afspraken gemaakt worden om daarvoor na school wat langer te blijven. Leerlingen die eens geen internetverbinding hebben nemen een briefje met handtekening van de ouders mee en kijken het filmpje eenmaal in de les.

Kortom ben ik heel enthousiast en positief over Flipping the classroom. Het is effectief, activerend, er kan goed gedifferentieerd worden én er zijn veel mogelijkheden in de klas. Een schooldag zou ontzettend actief en leerzaam voor leerlingen zijn.


Reacties

Populaire posts