Digitale literatuurles
Om te bekijken wat je allemaal met digitale leermiddelen kunt in je lessen, ben ik aan de slag gegaan om een digitale literatuurles in elkaar te zetten. En ja hoor, het is gelukt! De les die ik in elkaar heb gezet is bedoeld voor een vmbo-t 4 klas, maar je kunt hem zelf zo complex maken voor ieder niveau en eventueel het leerjaar. Ik gebruik het digitale leermiddel: canva.com en dit leermiddel kun je eigenlijk inzetten bij allerlei verschillende opdrachten. Bent u al nieuwsgierig? Ik zal uitleggen hoe de les eruitziet.
Het onderwerp van mijn les luidt als volgt: het analyseren van een gedicht. De doelen van de les zijn: op een creatieve manier bezig zijn met gedichten en een gedicht leren analyseren, daarbij ligt de nadruk op rijm, rijmschema, thema, motieven, interpretatie en titelverklaring.
Ik gaf laatst een les aan een vmbo-t 4 klas en zij moesten gedichten analyseren. Dit vonden zij helemaal niet zo leuk, dus dacht ik dat het dus wel iets actiever en op een andere manier vormgegeven kon worden.
De leerlingen beginnen eigenlijk ‘normaal’ met pen en papier en de theorie. De leerlingen krijgen allemaal een ander gedicht (van de docent) dat zij gaan analyseren. In het gedicht markeren zij alvast de eindrijm, volrijm, beginrijm, klinkerrijm en het rijmschema.
Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag op de computer. Zij surfen naar de site: canva.com en gaan daar een digitale poster maken van hun analyse. Hoe en wat, dat is aan hen! Er zijn wel een paar eisen. Uit de poster moet duidelijk worden welke soorten rijm zij hebben gevonden en daar de voorbeelden uit het gedicht bij, het rijmschema moet aangegeven worden, het thema en de motieven moeten eruit gehaald worden, een titelverklaring erbij en op een creatieve manier hun interpretatie van het gedicht; bijvoorbeeld door een plaatje van het beeld dat zij hebben bij dit gedicht. Hoe zij dit vervolgens vormgeven en laten zien in de poster, mogen zij zelf bepalen. Wil je er nog een les achteraan plakken? Dan kun je de leerlingen elkaar of voor de klas de analyses van de gedichten laten presenteren (eventueel voor een punt). Daarna zijn de posters voor de docent een aanwinst voor de aankleding van het klaslokaal!
Hoewel het doel gelijk blijft, wordt het analyseren van een gedicht op deze manier voor leerlingen een actieve, creatieve les met een stukje autonomie daarin verwerkt. Buiten dat het aantrekkelijker en interessanter wordt, is er nog een aantal andere voordelen voor deze digitale opdracht. De opdracht blijft inhoudelijk leerzaam en leerlingen blijven bezig met de doelen. Het eindresultaat is mooier, want het kan geprint worden in kleur en je kunt allerlei lettertypen kiezen, en afbeeldingen en meer bijvoegen. Daarnaast kun je het delen met anderen, zoals de docent en je klasgenoten. Bovendien kun je het bewaren, opslaan op je account of op de computer.
Kortom kun je dus een inhoudelijk leerzame opdracht digitaal vormgeven, dat het aantrekkelijker en functioneler maakt met een mooier eindresultaat.
Reacties
Een reactie posten